Včerejší rozsudek NSS vejde do dějin udatného českého národa jako nejprotiprávnější rozhodnutí, bude-li se někdy taková kategorie vyhlašovat. Je to esence všeho zlého, co kdy české soudy byly schopny dát dohromady. Navíc se NSS poprvé projevil jako stratég a osobně nevěřím, že na tu fintu s nepravdivou tiskovou zprávou, kterou jedinou asi všichni četli a sdíleli jak diví, přišli ti v talárech sami. Na to by neměli kapacitu. V každém případě se zlá věc vydařila. K čemu všemu ještě toto rozhodnutí v budoucnu povede, to suď bůh. My můžeme jen hádat.

V každém případě jsem značně šokována z toho, jak nejrůznější agilní chytráci zareagovali na svých sociálních sítích. Jedním z nejkřiklavějších případů je Ondřej Dostál, tenhleten všudybýlek a expert na zdravotnické právo. Štve mne opravdu hodně, protože má dosah a je s to zmást mnoho lidí. Vysvětlete mi prosím někdo, kde přesně se v rozsudku (nikoli ve vylhané tiskovce, kterou Dostál sdílí) dočtu, že NSS vyslovil, že „donucení k dobrovolnému očkování“ skrze restrikce neobstojí? Vždyť to vůbec není pravda! Četl Dostál rozsudek nebo jen politické bláboly? Možná by to příště chtělo méně rychlosti a více preciznosti. NSS jasně řekl, že cílem sice nesmí být nepřímé donucení, ale že to přece vůbec cílem opatření není. Podle NSS je evidentní, že opatření je v pořádku, protože cílem není nějaké nucení kohokoliv kamkoliv, ale ochrana veřejného zdraví, což je naprosto legitimní cíl. NSS naprosto všechny kroky vlády pokryl a a ještě jí dal konkrétní (s třemi variantami) návod, jak to příště udělat, aby se nic nerušilo!

Byla bych opravdu vděčná všem slavným řečníkům, aby vážili svá slova, informovali přesně a neskákali na špek NSS a jiným vykukům. Přístup podobný tomu Dostálovu, plný polopravd, mýtů a dojmů, jen prohlubuje marast, ve kterém se nacházíme.

%d bloggers like this: