Jestli si ti, kdo se už nemůžou dočkat povinného očkování jako třeba děkani lékařských fakult, myslí, že s nimi souhlasí většina populace, vězte že tomu tak není. Mnoho Čechů si nemyslí, že očkování neprověřenou vakcínou, která je navíc postavena na odlišném principu než dosavadní očkovací látky, je dobrý nápad. Tento rozkol se projevil i v obou komorách Parlamentu.

Poslanecká sněmovna

O tom, jak se hlasovalo ve Sněmovně, už jsme psali. Ještě jednou dáváme odkaz na stenozáznam a hlasování. V Poslanecké sněmovně to bylo o vlásek, chyběl jeden jediný hlas a občané mohli být ochránění před vynucováním „dobrovolné“ vakcíny skrze nejrůznější bonusy.

Senát

V Senátu tomu nebylo jinak. Dnes sice senátoři návrh „zákona o očkování proti covid“ schválili, ale rozhodně ne jednomyslně nebo s výraznou převahou. V Senátu to taky málem vyšlo. Pro to, aby byl návrh přijat, bylo potřeba alespoň 36 hlasů. Pro hlasovalo (bohužel) 37 senátorů. Kdo to byl, se podívejte tady. Záznam je zde.

Senátní Výbor pro zdravotnictví

Za zmínku rozhodně stojí senátní Výbor pro zdravotnictví a jeho usnesení, ve kterém se uvádí, že by měl být návrh vrácen Sněmovně s tímto pozměňovacím návrhem:

„Za § 2 vložit nový § 3, který včetně poznámky pod čarou č. 2 zní:

(1) Očkování proti onemocnění COVID-19 je dobrovolné, nesmí být nařízeno nebo stanoveno jako mimořádné nebo zvláštní očkování podle zákona o ochraně veřejného zdraví2) a ani jakkoli vynucováno.

(2) Nikdo nesmí být znevýhodněn ve svých právech ani diskriminován z důvodu, že není očkován proti onemocnění COVID-19.“

Senát hlasování o tomto pozměňovacím návrhu předešel tím, že nejdřív hlasoval o tom, že schválí návrh ze Sněmovny beze změn. Tím se bohužel vyloučilo hlasování o tomto výborném návrhu. Senátorům, kteří se o ochranu našich práv pokusili, velmi děkujeme.

Zjevně nás čekají zajímavé časy. Společnost je rozdělena jako nikdy dřív a vyko0apné příkopy jsou natolik hluboké, že je půjde jen stěží zasypat… Každopádně všem, kdo neúnavně psali poslancům a senátorům, patří obří dík. Málem, vážně o fous, to vyšlo. Znamená to, že máme sílu!

%d bloggers like this: