Jak jistě víte, bába Svrčinová (vážně je to ženská, kterou by se daly strašit zlobivé děti, že?) vyhrožuje občanům, z jejichž daní je dobře placená nejrůznějšími postihy, dovolí-li si jako zdraví lidé žít a vykonávat svoje lidská práva a svobody. Být úřednicí z KHS, na to holt musíte mít asi povahu. Uvidíme, jak moc ji její patolízalští podřízení budou poslouchat, nicméně je třeba vědět, co si ti drzí ouřadové mohou a nemohou dovolit. Blbá zpráva jistě je, že proti nim moc šancí nemáte. Co tedy dělat, když vás bude někdo obtěžovat a rušit v životě?

Zatím předstíráme, celkem s úspěchem, že žijeme v právním státě. není to sice pravda, ale můžeme tu komedii spolu se soudci ještě chvíli hrát. Proto platí, že když vás obviní úředník KHS nebo policajt z přestupku, musí vám přesně, ale fakt přesně říct, proč si vůbec dovoluje na vás mluvit. Braňte se nedávným rozhodnutím Ústavního soudu ve věci ztotožňování klimaaktivisty. Naše nejsvětější lidskoprávnička se soucitem pro všechny ubohé a státní mocí trápené řekla:

Policie také musí vždy kontrolovaného člověka poučit o důvodech svého postupu. Nestačí jen odkaz na konkrétní ustanovení zákona o policii. „Policista je povinen právní důvod svého postupu vztáhnout na konkrétní okolnosti prováděného ztotožnění a náležitě jej vysvětlit, byť to nemusí být obsáhle,“ uvedla Šimáčková.

Chtějte tedy náležité vysvětlení a podejte si hochy od pomáhat a chránit a úřednice z KHS. Trochu je zkrátka pogrilujte. Nebojte se jich, ale jednejte slušně. To je podstatné.

Vzhledem k tomu, že vám zřejmě bude mimořádným opatřením nařízeno, abyste předložili na vyzvání důkaz, že jste očkovaní/testovaní, myslím, že to musíte udělat. I když vám tu povinnost neukládá zákon, víte, jak to u soudů dopadá s rouškami. Tam nám to taky nařizuje jen přitroublé mimořádné opatření, ale stejně soudy říkají, že je to povinné. Ale to neznamená, že to nemůžete dotěrným drzounům říct. Můžete.

I když povedete s policajty nebo úředníky plodný a dlouhý rozhovor, nakonec se stejně budete muset identifikovat. Můžete se pobavit i tím, že jim řeknete, že občanku nemáte a ať si vás ztotožní. To je celkem psina. No, ale pak veselí končí. Rozhodně nic neplaťte na místě, i když vám ty krysy budou tvrdit, že to bude levnější. Chtějte správní rozhodnutí. Když to uděláte, nejdříve vám přijde tzv. příkaz. Proti tomu je třeba urychleně podat odpor.

Jak podat odpor proti správnímu rozhodnutí zde.

Pak se povede klasické správní řízení, kdy budete muset uvést argumenty. Zde je prostor pro sepsání toho, proč je podle vás nařízení prokazovat se testy nezákonné, ba protiústavní.

Když to k ničemu nepovede, což asi nepovede, je třeba podat odvolání.

To taky bude k užitku jako žábě kudrlinka, pročež to bude nutné zkusit u soudu. Ale vidíte, jak ubozí soudci jsou…

Podle mne pak bude třeba spolu s žalobou proti správnímu rozhodnutí zahájit tzv. incidenční přezkum opatření obecné povahy (ale to už je právnická „vyšší dívčí“) nebo alespoň řešit, aby ho soud prohlásil za nezákonné, bude-li v té době už zrušeno, což lze očekávat.

Shrnuto, podtrženo v případě kontroly:

  1. Chtějte znát zákon, podle kterého vás buzerují;
  2. Chtějte přesný důvod (tohle je spíš pro vaši zábavu, hodí se zvláště po vypití tří čtyř piv a s partou kamarádů – argumentujte tím klimaaktivistou!);
  3. Po slovní přestřelce se bohužel musíte legitimovat (tady bych si zašpásovala – nenoste občanku, žádejte ztotožnění, dokud si hrají na právní stát, můžete);
  4. Nepřijměte pokutu na místě, tzv. blok;
  5. Čekejte na příkaz – pozor na jeho doručení;
  6. Podejte ihned odpor;
  7. Vyjádřete se ve správním řízení o přestupku;
  8. Podejte odvolání proti rozhodnutí;
  9. Podejte žalobu proti rozhodnutí o odvolání (spojenou s incidenčním přezkumem mimořádného opatření).
%d bloggers like this: