Dnes proběhlo ve Sněmovně projednání návrhu „zákona o očkování proti covid“. Bohužel poslanci o jeden hlas neschválili to, že by v zákoně bylo vysloveně uvedeno, že je očkování naprosto dobrovolné a že nesmí být podmínkou pro přístup k jakýmkoli službám, ať už veřejným nebo soukromým nebo pro výkon našich lidských práv a svobod.

Stenozáznam si projděte zde. Máme i poslance, kteří stojí za pozornost, a to v tom dobrém slova smyslu.

Přehled hlasování najdete zde.

TEĎ JE NA ČASE PSÁT SENÁTORŮM. BITVA VE SNĚMOVNĚ UKÁZALA, ŽE NAŠI NEJSOU POLITIKOVÉ ZDALEKA TAK JEDNOTNÍ, JAK BY SE MOHLO ZDÁT, A ŽE SI NE VŠICHNI MYSLÍ, ŽE OČKOVÁNÍ PROTI NEMOCI SE SMRTNOSTÍ SOTVA 0,3% JE NĚJAKÝ ÚŽASNÝ NÁPAD, NATOŽ ABY BYL TÍM, ŽE JSTE OČKOVANÍ, PODMIŇOVÁN VÝKON PRÁV. PODOBNÉ A MOŽNÁ LEPŠÍ TO BUDE V SENÁTU. SENÁTOŘI BÝVAJÍ ROZUMNĚJŠÍ.

Adresy senátorů najdete zde.

A co senátorům napsat? Ideálně napište svými vlastními slovy, proč je pro vás tak moc důležité, aby očkování bylo skutečně dobrovolné v tom nejširším slova smyslu. Já bych jim napsala třeba toto:

Vážené senátorky, vážení senátoři,

jistě víte, že ve Sněmovně proběhl boj o to, aby očkování proti covid bylo skutečně dobrovolné v tom nejširším slova smyslu. Někteří z poslanců a poslankyň načetli pozmňovací návrhy a následně se bili za nás, za občany, kteří je zvolili, aby byla důsledně hájena naše práva a svobody a aby bylo chráněno naše zdraví a tělesná integrita ve smyslu Úmluvy o biomedicíně a abychom se mohli sami bez nátlaku rozhodnout, zda očkování proti koronaviru podstoupíme nebo ne.

Státní zdravotní ústav potvrdil, že tento virus má smrtnost maximálně 0, 3%, (1) odborníci uvádí, že dokonce pouze 0, 23% (2). To znamená, že se skutečně blíží smrtnosti chřipky, která by neměla být zlehčována jako chřipečka, vždyť jí každý rok podlehne ve světě okolo 650 000 lidí a miliony potřebují lékařskou péči. Dosud jsme ji ale nijak přehnaně neřešili, což je jediný možný přístup k takovým virům a celkově k životu.

Světová zdravotnická organizace (3) i americká vládní agentura CDC (4) předpokládají, že je v populaci asi 10x víc těch, kteří se s koronavirem setkali a pravděpodobně získali určitou imunitu, možná ne na úrovni měřitelných protilátek, ale na úrovni důležité buněčné imunity. K čemu tedy je povinné očkování, je-li docela dobře možné, že se s koronavirem setkalo 5 milionů Čechů a Češek a jejich imunitní systém si s virem poradí? Přečtěte si prosím pečlivě dobře odůvodněné zprávy těchto odborníků nebo s těmi českými pohovořte (jedním z nich je třeba profesor Beran), než budete rozhodovat o naší budoucnosti.

U očkování proti koronaviru není garatováno (a není to pravděpodobné), že by se očkovaní nemohli nakazit. Očkování má jen předcházet tomu, aby se člověk dostal do vážného stavu, který vyžaduje hospitalizaci nebo končí smrtí. I očkovaní tedy mohou virus dále přenášet. V takovém případě nesmí být očkování podmiňováno vůbec nic.

Na základě vyjádření kupř. paní hlavní hygieničky Řážové mám vážné obavy, že očkování skutečně nebude dobrovolné v obvyklém chápání významu tohoto slova. Posuďte sami, zda vás toto sdělení jako občany neděsí: „Nechceme zavádět restrikce pro neočkované. Tím cílem je spíše opačný model. Kdo bude očkovaný, bude moci bez absolvování testů využívat služeb, které by jinak mohl využít pouze při pravidelném opakovaném testování.“ (5) Mě ano, zejména když to není první taková věta, která zazněla v médiích a podobná prohlášení zaznívají také ze zahraničí. Dělení občanů na dvě kategorie nemá nic společného s právním státem ani s demokracií. Známe ho ale velmi dobře z historie a nebyla to pěkná zkušenost.

Prosím, snažte se ze všech svých sil, ať je v „zákoně o očkování proti covid“ věta o tom, že očkování je dobrovolné a že nesmí být podmínkou pro to, abychom mohli vykonávat svá práva a svobody, zkrátka normálně žít.

Doporučujeme, abyste se podívali na pozměňovací návrhy, které načetli vaši „kolegové“ ve Sněmovně. (6) Je možné se v nich inspirovat a postarat se o to, aby byli občané chráněni před zvůlí. Spoléháme na Vás. Jste naší poslední záchranou!

Dovolte, abych Vám jako přílohu poslala pozměňovací návrh, který jsem připravila pro poslance. Je v něm vše důležité.

Vendula Zahumenská, právnička a především matka dvou skvělých dětí, které potřebují normálně žít

Příloha: Pozměňovací návrh k návrhu zákona o očkování proti Covid-19 pro poslance

Poznámky v textu:

1) https://stavbeznouze.cz/blog/statni-zdravotni-ustav-smrtnost-covid-je-03/

2) https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf

3) https://www.cnbc.com/2020/10/05/who-10percent-of-worlds-people-may-have-been-infected-with-virus-.html

4) https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/10.1001/jamainternmed.2020.4130?guestAccessKey=7a5c32e6-3c27-41b3-b46c-43c4a38bbe00&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=072120

5) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-rozhovor-jarmila-razova-opatreni-pes-rozvolnovani-zprisneni.A201129_144414_domaci_brzy

6) https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=1102

%d bloggers like this: