Posledních pár týdnů je snad horších než celé ty dva roky. Poslední podivnou zprávou je metaanalýza John Hopkins University, jejímž závěrem, zhruba, je, že lockdowny jsou k ničemu. Proč a nač taková analýza vyšla? Co je za tím? Že by k něčemu takovému došlo pro blaho světa a lidstva, tomu nemůže věřit vůbec nikdo, nebo možná ti, kdo mají o tři tečky víc.

V analýze se píše:

Overall, our meta-analysis fails to confirm that lockdowns have had a large, significant effect on mortality rates. Studies examining the relationship between lockdown strictness (based on the OxCGRT stringency index) find that the average lockdown in Europe and the United States only reduced COVID-19 mortality by 0.2% compared to a COVID-19 policy based solely on recommendations. Shelter-in-place orders (SIPOs) were also ineffective. They only reduced COVID-19 mortality by 2.9%.

Studies looking at specific NPIs (lockdown vs. no lockdown, facemasks, closing non-essential businesses, border closures, school closures, and limiting gatherings) also find no broad-based evidence of noticeable effects on COVID-19 mortality.

However, closing non-essential businesses seems to have had some effect (reducing COVID-19 mortality by 10.6%), which is likely to be related to the closure of bars.

Also, masks may reduce COVID-19 mortality, but there is only one study that examines universal mask mandates.

The effect of border closures, school closures and limiting gatherings on COVID-19 mortality yields precision-weighted estimates of -0.1%, -4.4%, and 1.6%, respectively.

Lockdowns (compared to no lockdowns) also do not reduce COVID-19 mortality.

Nemám z toho ani za mák radost…

Mimochodem, když teď pořád čtu, že jiné státy rozvolňují a u nás se řeší Panda, víte na beton, že jiné státy nejsou anpřed a podobnou legislativu už nemají schválenou, a tidíž nejsou připraveny na budoucí nouzové stavy a situace? Já sama nevím, nemám čas to dohledávat, ale umím si celkem dobře představit, že jinde nebyli blbí jako u nás, ale naopak pilní a kuli železo, dokud bylo žhavé a schválili si prakticky vše, co potřebovali za souhlasu veřejnosti.

%d bloggers like this: