Advokát Naxera dosáhl u NSS úspěchu s žalobou na nezákonné zavření středních škol. Tímto mu gratuluju.

Podrobnosti si přečtěte zde.

Bohužel NSS pořád jede tu svoji nablblou mantru s celou Českou republikou jako ohnisem nákazy. Nechápu, kde se to vzalo, ale už se té „chytré“ myšlenky asi nezbavíme a na podzim se s indickou mutací zmutovanou s jánevímjakou mutací máme na co těšit.

Soud připustil, že v extrémních případech by bylo možné považovat za ohnisko nákazy celou Českou republiku a za podezřelého v zásadě kohokoliv na jejím území. Tento závěr by však musel odpůrce tvrdit a řádně odůvodnit. Předseda osmého senátu Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec, který se věcí zabýval, k této věci uvedl: „V odůvodnění opatření je však k epidemické situaci v době vydání opatření pouze lakonicky bez bližšího upřesnění hovořeno o vysokých číslech nakažených a hospitalizovaných osob. Takové odůvodnění je samo o sobě těžko akceptovatelné, pokud navíc v dané době počty nakažených výrazně klesaly…Navíc se v opatření hovoří i o výrazném zlepšení epidemické situace na území 7 krajů, ve kterých v důsledku toho byla v plném rozsahu obnovena prezenční výuka na základních školách. V takové situaci je však třeba trvat na tom, aby odpůrce jasně odůvodnil, proč je i přesto celá ČR ohniskem nákazy ve smyslu zákona o ochraně veřejného zdraví a odpůrce tak v souladu s jeho § 69 odst. 1 písm. b) může regulovat i provoz středních škol na území celé ČR.“

Jestliže stačí k tomu, aby celá republika byla semeništěm nějakého stupidního viru to, aby ministerstvo něco takového tvrdilo a řádně odůvodnilo, pak je to jen a jen hra testů a čísel. Śkoda, no. Soudy úplně promarnily všechny šance na ochranu lidí a jejich práv a svobod.

%d bloggers like this: